Voetverzorging bij Reumapatiënten

Reuma is een ziekte waarbij chronische ontstekingen in de gewrichten optreden. Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen en niet goed passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak een ongewenste eelt- en/of likdoornvorming op. En men krijgt ook te maken met nagelafwijkingen zoals:

  • brokkelige nagels
  • eeltvorming onder de nagels
  • verkleuringen van de nagels
  • ruw, bros en gespleten nagels.

Voetverzorging bij Diabetici

Bij veel diabetespatiënten ontstaan complicaties aan hun voeten als gevolg van de ziekte. Een complicatie van diabetes is micro-angiopathie. Bij de voeten ontstaan daardoor bloedcirculatieproblemen (wondjes die slecht genezen). Een andere complicatie is diabetische neuropathie. Doordat de zenuwen minder goed gaan functioneren ontstaat gevoelsvermindering.

De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden.

Algemene adviezen voor de diabetespatiënt:

  • controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadiging.
  • -laat uw voeten behandelen door een medisch pedicure.

Vergoeding zorgverzekeraars

De behandeling bij diabetici wordt vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. De huisarts, diabetisch verpleegkundige en/of podotherapeut zorgen voor een Simm’s classificatie en een zorgprofiel, die aangeeft wat de pedicure mag doen met betrekking tot uw vergoeding.

Door mijn specialisatie in voetverzorging bij diabetici kan ik uw voeten op een professionele wijze verzorgen en adviezen geven.